Friday 31 December 2010

Flash HBOOT!

Αυτός ο οδηγός απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν κάνει s-off το κινητό τους, κάτι που μάθαμε στο προηγούμενο post :)

*Update: Πως να περάσουμε radio έχοντας oxygen hboot.

Μέρος α) Λίγα λόγια για hboot

Δεν θα επεκταθώ στην επεξήγηση του hboot γιατί είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι πολύ σίγουρος και εγώ... Αυτό που κατάλαβα -εκτός του ότι είναι κάτι αντίστοιχο του bios που έχουν οι υπολογιστές- είναι πως μπορεί να τροποποιήσει το μοίρασμα της χωρητικότητας της εσωτερικής μνήμης του κινητού μας. Επειδή το Desire έρχεται με μια μαμά ρομ που χρειάζεται αρκετά mb για το λειτουργικό, το hboot του είναι ρυθμισμένο ως εξής:

/system 258mb
/cache 41mb
/data  158mb

Με αυτό τον τρόπο, στην πρώτη εκίνηση το κινητό μας έχει αποθηκευτικό χώρο κάτι λιγότερο από 158mb που καθιστά την εγκατάσταση πληθώρας προγραμμάτων σχεδόν αδύνατη. Σύντομα, οι περισσότεροι χρήστες "αναγκάζονται¨ εκτός του να κάνουν root, να χρησιμοποιούν rom οι οποίες με ένα script (a2sd+) δίνουν την δυνατότητα να περνάνε τις εφαρμογές στην sd κάρτα. Ωραίο, χρήσιμο και βολικό, αλλά το να έχεις τις εφαρμογές στην sd έχει και τα κακά του. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει γιατί ξέρω πως πρέπει να έχω πάντα μέσα την sd.

Για όποιον λοιπόν έχει την Oxygen, υπάρχει και μια καινούρια εναλλακτική. Να περάσουν το custom hboot που είναι συγκεκριμένα για την Oxygen ο οποίος δίνει μόνο 90mb στο /system μιας και το λειτουργικό είναι πολύ μικρότερο και τα 258mb που χρειάζεται η stock rom είναι αχρείαστα! Το /data partition του Oxygen hboot είναι 337mb που σου δίνει στην πρώτη εκκίνηση της rom περίπου 305mb!

Μέρος β) Πως να περάσουμε hboot

Οι οδηγίες είναι αρκετά ξεκάθαρες και εύκολες οπότε ελπίζω να μην μακρυγορήσω.

Κατεβάζουμε πρώτα τα απαραίτητα αρχεία. Χρειαζόμαστε το android sdk και μέσα από το sdk manager κατεβάζουμε τους τελευταίους usb drivers, τα tools/platform tools και προτείνω και να έχετε κατεβασμένο το τελευταίο api για καλό και για κακό. Μετά από αυτή την σελίδα κατεβάζουμε το fastboot για το λειτουργικό μας (win/mac/linux) και το τοποθετούμε στο sdk/tools/

Επόμενο βήμα να κατεβάσουμε τον hboot που θέλουμε. Φαντάζομαι οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτό τον οδηγό ενδιαφέρεστε για τον oxygen hboot τον οποίο βρίσκουμε στην σελίδα των alpharev και τον τοποθετούμε και αυτόν στον κατάλογο sdk/tools μαζί με το fastboot.

(*Πριν κάνουμε οτιδήποτε, καλό είναι να πάρουμε ένα nandroid backup σε περίπτωση κάποιου προβλήματος.)

Κλείνουμε το κινητό. Κρατάμε πατημένο το back button, πατάμε (και αφήνουμε αμέσως) το power button και περιμένουμε λίγο. Όταν ανοίξει το κινητό αφήνουμε και το back button και το κινητό είναι στο menu fastboot.

(*Οι alpharev συνιστούν να κάνουμε και md5sum check για να σιγουρευτούμε ότι το αρχείο που κατεβάσαμε είναι όντως το σωστό και δεν είναι corrupted. Σε windows γίνεται με md5 filename και σε linux με md5sum filename. Τσεκάρουμε τον αριθμό να είναι ίδιος με αυτόν που έχουν στην σελίδα τους.)

Ανοίγουμε ένα τερματικό, πάμε στο sdk/tools και γράφουμε:


fastboot flash hboot bravo_alphaspl-oxygen.img (ή το όνομα όποιου hboot κατεβάσαμε)
Fastboot reboot-bootloader
Fastboot erase cache

Μετά μπαίνουμε στο recovery (clockwork/amonra) και κάνουμε όλα τα wipe. Data/Cache, cache, dalvik.

Φλασάρουμε την ρομ από την αρχή, κάνουμε υπομονή και είμαστε έτοιμοι.

Μπορούμε αντί να φλασάρουμε την ρομ να κάνουμε restore το nandroid αλλά το δικό μου ας πούμε είχε ενεργοποιημένο το a2sd+ και δεν το χρειαζόμουν πλέον οπότε αναγκαστικά έπρεπε να περάσω την ρομ από την αρχή.

Κάτι τελευταίο. Όποιος περάσει τον oxygen hboot προφανώς μετά καθιστά αδύνατη την δυνατότητα να περάσει μια ρομ με sense οι οποίες θέλουν πολλά mb για το /system. Αν αποφασίσετε να γυρίσετε σε sense ρομ ή κάποια άλλη γενικά που είναι πολλά mb, τότε απλά περνάτε ξανά hboot κατάλληλο.

*Update: Πως να περάσουμε radio έχοντας oxygen hboot.

Επειδή για να περάσεις radio χρειάζεται παραπάνω από 10mb στον χώρο του /cache δυστυχώς δεν μπορούμε να το περάσουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Παρόλα αυτά, περνιέται πολύ εύκολα! Και ίσως πιό γρήγορα (ή απλά ήταν ιδέα μου!)

Κατεβάζουμε το radio που θέλουμε το οποίο είναι ένα αρχείο .zip
Το ανοίγουμε και κάνουμε extract το αρχείο radio.img
Βάζουμε το κινητό σε recovery και συγκεκριμένα στο μενού fastboot
και γράφουμε σε ένα τερματικό από τον υπολογιστή μας


fastboot flash radio radio.img


Περιμένουμε λίγη ώρα, αγωνιούμε, και είμαστε έτοιμοι. Reboot και έχουμε νέο radio.

5 comments:

  1. jastona είσαι γαμάτος, θα κάνω τορα s-off, kai flash hboot (ελπίζω να μην κλάψω το τηλέφωνο) περιμένω οδηγό για το a2sd!!

    ReplyDelete
  2. ευχαριστούμε για τον ΠΟΛΥ καλό οδηγό! Δεν είχα το fastboot στα tools και ούτε που ήξερα απο που θα το κατεβάσω!
    Να σε ρωτήσω όμως σου φτάνουν μόνο τα 330mb για τις εφαρμογές σου? Γιατι εγω με a2sd+ και χωρίς υπερβολικό αριθμό εφαρμογών έχω ήδη πέσει απο 1.07gb σε 854mb. Το λέω μήπως βολεύει το νεο hboot και σε συνδυασμό με a2sd+ (βέβαια όπου έχω διαβάσει όσοι το βάζουν σβήνουν το ext partition και γι αυτό ρωταω..)

    ReplyDelete
  3. @Jim

    Όντως αν αρχίσεις να βάζεις εφαρμογές πέφτει γρήγορα η μνήμη... Αυτό που κάνω εγώ είναι να έχω βγάλει τελείως το a2sd+ αλλά χρησιμοποιώ το apps2sd του froyo για να περάσω στην κάρτα τις μεγάλες εφαρμογές.. Κυρίως παιχνίδια.. Και είμαι κομπλέ. Widgets και βασικές εφαρμογές δεν νιώθω άνετα να είναι στην sd ενώ τα παιχνίδια δεν με πειράζει και αυτά είναι που πάψουν πολύ χώρο..

    Είμαι και λίγο υποχόνδριος :Ρ

    ΥΓ. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά κυρίως χαίρομαι που σε βοήθησε :)

    ReplyDelete
  4. μπορεί κάποιος να βάλει και ένα άλλο λειτουργικό σε με δικό του χώρο?

    ReplyDelete
  5. Εννοείς να ρυθμίσεις εσύ πόσο χώρο θα πιάνει /system /cache κτλ; Δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω, αλλιώς πιστεύω θα είχαν ήδη βγει πολλές περισσότερες επιλογές

    ReplyDelete

HFR 60fps on any video using SVP Project and MPC-HC

Delete MPC-HC and reset settings (you will be asked by uninstaller) Visit > https://www.svp-team.com/wiki/Download Download > SPV...